8 Nisan 2014 Salı

Rezene Ve Rezenenin Faydaları

Rezene-Foeniculum Vulgare




Rezene bazı yörelerimizde Ezerte,Mayana,Sincilip,Arap Saçı,İrziyan ve Raziyane isimleriylede bilinir.Boş tarla ve arazilerde yabani olarak yetiştiği gibi özellikle Ege ve İç Anadolu bölgelerimizde de tarla ve bahçelerde ekimi yapılarak yetiştirilir.Bitki olarak çalı görünümlü dere otunu andıran bir görünüme sahip olan rezenenin boyu 1 metre civarında olup bahar aylarında sarı renkte çiçek açar.Salkım şeklinde olan bu çiçekler daha sonra tohuma dmnüşür tohumlar arpaya benzer arpadan daha ufak ve zayıf görünümlü olup yeşile çalan bir renktedir.Kokusu anasonu andırsada tad olarak anasondan tatlıdır.




Rezenenin biline hiçbir yan etkisi yoktur.Yeni doğan bebeklere dahi verilebilmektedir.Mide ve bağırsak şişkinlikleri ve gazına,anne sütünü artırmaya,harici çıban ve yaralara,nefes darlığına,gözü güçlendirmeye,şeker hastalığına,böbrek ve idrar yolları hastalıklarına,uykusuzluğa,sinbirleri yatıştırmaya,kandaki üreyi çoğaltmaya,dalak tembelliğine,göz iltihabına,iştah açmaya,hücre yenilemeye ve kalp çarpıntısına faydalıdır.Taze yaprakları trombositi en güzel yükselten bitkidir.Trmbositi düşük olanlar taze yaprakları salatalarda yada sade olarak yediğinde yada kaynatıp suyunu içtiklerinde kan değerlerinin düzene girdiğini çok kısa bir sürede gözlemleyebilirler.
Rezene tohumları kaynatılıp suyu içilir,öğütülüp bal yada pekmezle yenir,lapası harici yara,çıban ve urlara sürlür.Kaynatılan suyu ile göze kompres yapılarak göz iltihabı için kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder