19 Nisan 2014 Cumartesi

Saparna Kökü Nedir Faydaları Nelerdir

Saparna Kökü-Radix Sarsaparillae




Melevcan ve Diken Otu olarakta bilinen Saparna Ege,Akdeniz ve Güney Anadolu bölgelerimizde sulu ve bataklık arazilerde kendiliğinden yabani olarak yetişir.Esasen anavatanı Güney Amerika ülkeleridir.Yaz kış yapraklarını dökmez ve sürekli olarak yeşil görünür.Kökleri ayrık köküne benzesede daha dolgun ve sert olup kıvrımlı ve saçaklıdır.Saparna bitkisinin dış görünümü sarmaşıpğa benzer yaprakları üçgen şeklinde,sivri uçlu mızrak görünümünde ve yeşil renktedir.Baharda beyaz renkte açan çiçekleri yazın meyveye dönüşür ve sonbaharda olgunlaşır.Meyveleri salkım halindedir.

Saparna kanser hastalığına,frengiye,soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara,cinsel gücü artırmaya,hücre yenilemeye,vücuda dinçlik ve kuvvet vermeye,kanı temizlemeye,böbrek ve idrar yolları hastalıklarına,rahim akıntı ve iltihabına,karaciğer hastalıklarına ve balgam söktürmeye faydalıdır.




Meyveleri taze iken yenir.Kökleri kurutulup öğütüldükten sonra bal yada pekmezle yenir.Kökleri kaynatılıp suyu içilir.Saparnanın daha çok kökleri kullanılır.Kökler temizce yıkandıktan sonra kullanılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder