10 Nisan 2014 Perşembe

Roka Ve Rokanın Faydaları

Roka-Eruca Sativa

Roka halk arasında Izgın,Circir ve Kekeş adıylada bilinen ve ülkemizin her bölgesinde bahçelerde ekimi yapılarak yetiştirilen turpgillerden bir sebzedir.Yaklaşık boyu 20-30 cm.arasında koyu yeşil renkte,parçalı,hafif tüylü ve dişli yaprakları vardır.Yazın krem rengine çalan açık sarı renkte açan çiçekleri yaz sonunda toplu iğne başı büyüklüğünde yuvarlak kahverengi ve siyah renkte tohuma dönüşür.Kendine has bir kokusu ve tadı vardır.




Roka C vitamini bakımından haylice zengindir ve uyarıcı etkiye sahiptir.Vücuda kuvvet vermeye,cinsel gücü ve isteği artırmaya,sperm kalitesini ve sayısını artırmaya,astım,bronşit ve nefes darlığına,sarılığa,adale ve kas ağrılarına,romatizmaya,dalağı beslemeye,karaciğer hastalıklarına,mide bağırsak şişkinliği ve gazlarına,böbrek ve idrar yolları hastalıklarına,vücutta opluşan ter kokusunu önlemeye,anne sütünü çoğaltmaya ve iştah açmaya faydalıdır.Balığın yanında yenme sebeplerinden biride fazla fosforu asborte etme özelliğindendir.

Yaprakları salata olarak yenir,kaynatılıp suyu içilir,tohumları bal yada pekmeze karıştırılıp yenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder