8 Ekim 2013 Salı

Anason Nedir Faydaları Nelerdir Nasıl Kullanılır






Anason(Fructus Anisi Vulgaris)

Ege,Akdeniz ve İçanadolu bölgelerimizde tarlalarda ekimi yapılan boyu yakşaşik 35-50 cm.arasında,yaprakları maydanozu andıran bir bitkidir.Haziran ayında beyaz renkte çiçek açar,Ağustos ve Eylül aylarında meyveleri oluşur ve yaklaşık1-2mm.büyüklüğündedir.Koyu gri renkte yumurta biçiminde üzeri tüylü kendine has keskin bir kokusu ve acımsı bir tadı vardır.
Tükürük ve mide ifrazatını artırmaya,iştah açmaya,hazmı kolaylaştırmaya,mide bağırsak sancılarına ve gazına,sinirleri yatıştırmaya,uykusuzluğa,anne sütünü artırmaya,damar açmaya,astım ve nefes darlığına,cinsel isteği artırmaya,baş ağrısına,göğüs deformasyonu ve sarkıklığı engellemeye kullanılır.
Yaprağı,çiçeği ve tohumu kaynatılarak suyu içilir,öğütülüp bala karıştırılarak yenir,göğüslere kaynamış suyu ile firiksiyon yapılır.
Hamilelik ve regl dönemlerinde mümkünse kullanılmamalıdır. 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder