Anason(Fructus Anisi Vulgaris)
Ege,Akdeniz ve İçanadolu bölgelerimizde tarlalarda ekimi yapılan
boyu yakşaşik 35-50 cm.arasında,yaprakları maydanozu andıran bir
bitkidir.Haziran ayında beyaz renkte çiçek açar,Ağustos ve Eylül
aylarında meyveleri oluşur ve yaklaşık1-2mm.büyüklüğündedir.Koyu gri
renkte yumurta biçiminde üzeri tüylü kendine has keskin bir kokusu ve
acımsı bir tadı vardır.
Tükürük ve mide ifrazatını artırmaya,iştah açmaya,hazmı kolaylaştırmaya,mide bağırsak sancılarına ve gazına,sinirleri yatıştırmaya,uykusuzluğa,anne sütünü artırmaya,damar açmaya,astım ve nefes darlığına,cinsel isteği artırmaya,baş ağrısına,göğüs deformasyonu ve sarkıklığı engellemeye kullanılır.
Yaprağı,çiçeği ve tohumu kaynatılarak suyu içilir,öğütülüp bala karıştırılarak yenir,göğüslere kaynamış suyu ile firiksiyon yapılır.
Hamilelik ve regl dönemlerinde mümkünse kullanılmamalıdır.
Tükürük ve mide ifrazatını artırmaya,iştah açmaya,hazmı kolaylaştırmaya,mide bağırsak sancılarına ve gazına,sinirleri yatıştırmaya,uykusuzluğa,anne sütünü artırmaya,damar açmaya,astım ve nefes darlığına,cinsel isteği artırmaya,baş ağrısına,göğüs deformasyonu ve sarkıklığı engellemeye kullanılır.
Yaprağı,çiçeği ve tohumu kaynatılarak suyu içilir,öğütülüp bala karıştırılarak yenir,göğüslere kaynamış suyu ile firiksiyon yapılır.
Hamilelik ve regl dönemlerinde mümkünse kullanılmamalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder