10 Ekim 2013 Perşembe

Bergamut Ve Faydaları

Bergamut(Citrus Bergamia)
Akdeniz bölgesinde bahçelerde yetiştirilen,narenciyegillerden 3-5 metre büyüklüğünde sıcak iklimi seven bir ağaçtır.Beyaz renkte çiçek açar,çiçeklerinin hoş bir kokusu vardır.Sonbaharda oluşan meyvelerinin kendine has bir kokusu ve tadı vardır.Meyveleri yuvarlak saplı armut biçiminde,iç kısmı açık yeşil renktedir.Ayrıca aynı ismi taşıyan baharda çiçek açan sivri uçlu oval yapraklı birde bitki vardır.
Kanı temizlemeye,sinirleri yatıştırıp sakinleşmeye,damar sertliğine,kanı sulandırmaya,karaciğer tembelliğini gidermeye,grip,nezle ve soğuk algınlığına,safrayı çoğaltmaya ve ateşi düşürmeye iyi gelir.
Meyvesinin ve kabuklarının reçeli yapılıp yenir,yaprağı,çiçeği ve kabukları öğütülüp çaya karıştırılarak tüketilir,çiçekleri kurutulup öğütülerek bala karıştırıp yenilir.
Sağlıklı günler dilerim
Bülent Ertunç 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder