Beş Parmak Otu
Halk arasında gümüş otu,kaz otu ve kaz gagası olarakta bilinen bu
bitki ülkemizde her bölgede yabani olarak kendiliğinden yetişir.Yaklaşık
40-60 cm.arasında büyüklüğe sahiptir,tek sap üzerinde yaprakları
parçalı ve rozet biçimindedir.Çiçekleri bitkinin uç kısmında,yaprakalrı
beş parmağı andırır,çiçekleri altın renklidir.
İshali kesmeye,basura,boğaz ağrısı iltihap ve bademcik şişliğine,bağırsak iltihabına,romatizma ,siyatik ve adale ağrılarına,sinirleri yatıştırmaya karşı kullanılır.
Harici ağrılara lapası yapılıp sarılır,kökleri,yaprakalrı ve çiçekleri kaynatılarak suyu içilir.
İshali kesmeye,basura,boğaz ağrısı iltihap ve bademcik şişliğine,bağırsak iltihabına,romatizma ,siyatik ve adale ağrılarına,sinirleri yatıştırmaya karşı kullanılır.
Harici ağrılara lapası yapılıp sarılır,kökleri,yaprakalrı ve çiçekleri kaynatılarak suyu içilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder