12 Ekim 2013 Cumartesi

Böğürtlen,Böğürtlen Yaprağı Ve Böğürtlen Kökünün Faydaları



Böğürtlen(Rubus Fructicocus)
Ülkemizde ege,akdeniz,karadeniz,güney anadolu ve marmara bölgelermizde kendiliğinden yetiştiği gibi bağ ve bahçelerde de yetiştirilmektedir.Çalı cinsi dikenli yaprakların üst kısmı parlak altı mat ve tüylüdür.Haziran ve temmuz aylarında beyaz,kırmızı ve pembe renklerde çiçek açar.Meyveleri yaz sonunda olgunlaşır,önce kırmızı daha sonra siyah renk alır.Duta benzer ama hafif ekşimsi bir tadı vardır.
İdrar söktürmeye,ayak şişliğini indirmeye,kanı temizlemeye,şekeri düşürmeye,gribe,soğuk algınlığına,ağız yaralarına,diş eti çekilmelerine ve diş eti kanamalarına,ateşi düşürmeye,harici yaralara,gözü güçlendirmeye,böbrek taş ve kumuna,adet düzensizliklerine,sinirleri yatıştırmaya ve tansiyonu düşürmeye iyi gelmektedir.
Kökü yaprakları kaynatılıp suyu içilir.Yaprağı kurutulup öğütüldükten sonra yaraların üzerine dökülür.Meyveleri taze olarak yenilir,reçeli kompostosu yapılır. 
 
Böbrek taşı sorunlarında tavsiye böğürtlen kökünün kaynatılıp içilmesidir yaprağından kat kat fazla faydası vardır.Unutmayın her zaman kök ve tohum daha çok etken madde ihtiva eder.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder