23 Ekim 2013 Çarşamba

Çördük Otu Nedir Faydaları Nelerdir

Çördük Otu Ve Faydaları

Yarı çalımsı ve kuvvetli kazık kökü bulunan çördük otu özellikle temelde çok dallanır ve 100 cm kadar yüksekliğe varabilir. Saplar üzerinde yaprakları dökülmüş mat kahverengi kabuk bulunur. Esas yapraklar lanzet şeklinde, 3.5 cm kadar uzunlukta, 1 cm kadar genişliktedir. Ucu yuvarlak veya kısa sivridir. Kenarları tandır, az veya çok bükülmüştür, sağlam orta yeşillikte, tamamen parlak yaprakların her iki yüzünde yapraklar tipik kserofit formdadır. Yapraklar genellikle karşılıklı ve sapa oturmuş durumdadır. Ancak bazen sapları da bulunabilir. Çiçek, çalımsı bitkide seyrek başak şeklinde ve 25 cm kadar uzunluktadır. Çiçekler başak üzerinde kümeler halindedir. 5 çanak yaprak boru şeklinde olup, sivri 5 uçla nihayetlenir. Aynı şekilde beş parçalı taç yaprağı ve bu taç yapraklar içinde 4 adet stameni bulunmaktadır. Taç yapraklar canlı viole-mavi nadir olarak da pembe veya beyazdır.

Koyu renkten siyah-kahverengiye kadar değişen mat cevizciği uzunumsu yumurta şeklinde, 2.5 mm kadar uzunlukta, 1.2 mm kadar genişliktedir. Bağlandığı yer biraz daralmıştır. Bağlantı yeri belirgin beyaz renklidir. Üst yüzü derin noktalıdır.
Özellikleri:
Bu bitkinin daha çok yaprak ve çiçeklerinden faydalanılır.
Çiçeklerinde sakızlı acı bir toz mevcuttur.
Yaprakları ayvaya benzemekle birlikte uçları sivridir.
Faydaları:
Uyarıcı ve kuvvet vericidir.
Kansızlığa karşı etkilidir.
Hazımsızlığa ve kulunç ağrılarına şifa verir.
İdrarı söktürür.
Bir su bardağına 1 tatlı kaşığı kadar çördük otu koyulup üzerine kaynar su dökülüp bardağın ağzı kapatılır ve yaklaşık 10 dakika bekletildikten sonra süzülerek içilir,içerken bir kaç damlada limon damlatırsanız etkisi daha iyi olacaktır. 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder