14 Ekim 2013 Pazartesi

Çiriş Kökü Nedir Faydaları Nelerdir

Çiriş Kökü-Radix Eremuri
Halk aarasında hıdır ellez kamışı,sarı zambak ve yabani pırasa olarakta bilinen bu bitki,ülkemizin her bölgesinde kendiliğinden yabani olarak rutubetli ve nemli,kumlu ve tuzlu topraklarda yetişmektedir.Son yıllarda kültüre edilerek sanayidede kullanılan bir bitkidir.Yaklaşık30-50 cm.boylarında tek sap üzerinde büyür.Haziran ayında sarı ve beyaz renklerde çiçekleri açar ve bitkinin uç kısmında salkım halinde toplanır.Toprağın altında parmak şeklinde olan köklerinden çiriş elde edilmektedir.
Kökleri kurutularak toz haline getirilir ve ayakkabı sanayinde kullanılır.Kökünden elde edilen tozu harici yaralara ve kaşıntılara karşı kullanılır.Astım nefez darlığı,idrar artırma,böbrek taş ve kumu,idrar yolları iltihabı ve akciğer hastalıkları içinde kullanılmaktadır.
Yaprakları tazayken yemeği yapılır,yapraklarından salata yapılarak yenilir,kökleri kurutulup toz haline getirildikten sonra zeytin yağı ile karıştırılarak harici olarak egzama ve alerji halindeki bölgelere sürülür.
[Resim: images?q=tbn:ANd9GcTZzYjeDxAodF6yt_RExj7...fKXNW8sC8=]

3 yorum:

  1. ben ayakkabı imalatcısıyım daha saglıklı ayakkabı üretmek icin ciriş tozuna ihtiyacım var nerede bulabilirim yardımcı olurmusunuz...

    YanıtlaSil
  2. ben ayakkabı imalatcısıyım daha saglıklı ayakkabı urebilmek icin ciriş tozuna ihtiyacım var nerede bulabilirim yardımcı olurmusunuz...

    YanıtlaSil
  3. çirişin kökünü kaynatıp suyunu için kaynayan kökü de yiyebilirsiniz.
    ülseri bu kadar hızlı tedavi eden başka bir bitki daha olacağını sanmıyorum.

    YanıtlaSil