14 Ekim 2013 Pazartesi

Çöven Kökü Nedir Faydaları ve Kullanım Alanları

Çöven Kökü-Radix Saponariae Albae
[Resim: Angrad.jpg]
Ülkemizin her bölgesinde kendiliğinden yabani olarak yetişen bu bitki halk arasında helva otu,çevgen,sabun otu,çoğan ve gevgen olarakta bilinir.Yaz aylarında beyaz renkte ve pembe renkteki çiçekleri salkım şeklindedir.Kökü toprağın 20-30 santimetre altında yumuşak ve gri krem renginde olur.Kökler sonbaharda toplanır sopaya benzer kalın ve etli olanları makbul olanlarıdır.
İdrar söktürmeye,terletmeye,balgam söktürmeye,astım bronşit ve nefes darlığına,adet söktürmeye,bağırsakları temizlemeye,kaşıntılara ve sinirleri yatıştırmaya karşı kullanılmaktadır.
Öğütülüp bala ve pekmeze karıştırılarak yenildiği gibi kaynatılarak suyu cilde kaşıntılar için sürülür.Kökler helvayı beyazlatmada kullanılır,sabunuda cilde güzellik verir,suyu ile ciltde yıkanmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder