Enginar-Cynara Scolmus
Ülkemizde Akdeniz ve Ege Bölgelerinde bahçe ve tarlalarda yetişitirlen bu sebzenin hemen hemen heryeri şifa kaynağıdır.Bahar aylarında mor renkte çiçek açar ve tek sap üzerinde büyür.Sapının üzerinde toplu halde bulunan meyvesi kat kat parçalı halde sarılı şekildedir.Yaprakları gri renkte,yeşil ve kül renginde olabilmektedir.Dikenli ve parçalı tüylü şekildedir.Bitkinin çiçeği,yaprağı ve meyvesi kullanılır.
Başta karaciğer rahatsızlıkları ve sarılık,prostat hastalığı,idrar söktürme,idrar yolları enfeksiyonları,adale ve kas ağrıları,safra söktürmeye,cinsel gücü artırmaya,kandaki üre ve kolesterolü düşürmeye,kan şekerini düşürmeye,sinirleri yatıştırmaya,ishali kesmeye,kalp hastalıklarına,mide ve bağırsak sancılarını dindirmeye,selülite,kandaki yağ oranını azaltmaya ve saçları güçlendirmeye iyi gelmektedir.
Tohumları ve çiçekleri öğütülüp bala karıştırılarak yenir.Çiçek ve yaprakları kaynatılarak suyu içilir yada saçlar için bu su ile saçlar yıkanır.Enginarın meyvesin pişirilip yemeği yapılarak yenilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder