26 Ekim 2013 Cumartesi

Gilaburu Meyvesi ve Böbrek Taşlarındaki Etkisi

Gilaburu-Fructus Viburni Opuli
[Resim: Viburnum%20opulus%20(berries).jpg]

İç Anadolda Kayseri bölgeleri ve Karadeniz bölgelerimizde bahçe kenarları ve orman içlerinde yetişen bu ağacımız halk arasında Gilaburu,Dağdığan ağacı,Kar Topu ve Giligili olarakta bilinir.3-5 metre büyüklüğündeki bu ağaç çalı görünümünde bahar aylarında beyaz renkte çiçek açar sonbahar aylarında olgunlaşan meyveleri kırmızı renkte 10-12mm büyüklüğünde içi tek çekirdekli tadı buruk bir meyvedir.
Özellikle böbrek taşları,kumu ve iltihabına,taşları eritmeye,kabızlığa,safra söktürmeye ve karaciğer hastalıklarına karşı kullanılmaktadır.
Meyveleri salamura suda 30 gün bekletilip suyu sıkılarak içilir. 
 
Gilaburu meyvesi aynu zamanda yoğun C vitamini ihtiva ettiği için bağışıklık sistemi için,cilt güzelliği için de kullanılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder