26 Ekim 2013 Cumartesi

Ginkgo Biloba Nedir Faydaları Nelerdir

 Ginkgo Biloba-Mabet Ağacı


Ginkgolar 20-35 metre aradında yüksekliğe varan (Çin'deki bazı ginkgoların boyu 50 metreyi aşabilmektedir) orta ile geniş arası boyutlarda ağaçlardır. Zirveleri çoğu kez köşeli, yaprakları uzun ve dağınıktır. Kökleri genelde derine iner ve rüzgar ve karın sebebiyet verebileceği hasarlara karşı dayanıklıdırlar. Genç ginkgolar ekseriyetle ince bedenli olup, uzunlamasına büyümüşlerdir. Daha seyrek yapraklıdırlar. Ağaç yaşlandıkça tepe kısmı genişler. Sonbaharda yapraklar parlak sarı renge döner ve hemen sonra (1-15 gün arasında) dökülürler. Genel olarak bitki hastalıklarına karşı olağanüstü dirençli olmaları, gövdelerinin bitki haşeratına çok iyi karşı koyabilmesi, yüzeyde ilave kökler ve tomurcuklar oluşturabilmeleri ginkgoların çok uzun ömürlü olmalarına imkân vermekte, bazı ağaçların yaşı 2500 yıla varabilmektedir.
Bazı yaşlı ginkgolarda gelişen yüzey kökleri  geniş dalların alt kısmında belirir ve aşağıya doğru büyürler. Chichilerin büyümesi son derece yavaş olup, yüzlerce yıl sürebilir. Bu kalın ilave kökler toprağa eriştiklerinde çoğu kez filizlenirler ve bu, yaşlı ağaçların bünyesinin istikrara kavuşturulması veya genç bitki hücrelerinin oluşturularak ağaç bünyesine katkı sağlanması işlevi görüyor olmalıdır.


Ginkgo Biloba bir uzak doğu bitkisidir. Günümüzde varlığını sürdüren hiçbir yakın türü veya benzeri bulunmayan, tamamıyla kendine özgü bir ağaçtır. Mevcut bilimsel araştırmalar Alzheimer Hastalığı’nda (hafıza kaybı, unutkanlık), hafıza güçlendirmede , baş dönmesini önlemede ve zihinsel yoğunlaşma artırmada gingko özünün yararları bulunduğuna işaret etmektedir. Ayrıca kollar, bacaklar, eller, ayaklar ve beyine kan akımını artırmakta, beyin işlev kapasitesini yükseltmektedir .

Devamlı dikkat gerektiren veya yoğun ve stresli ortamlarda çalışanların; dikkat, enerji ve performansını artırmak için önerilmektedir. Stresten veya yoğun iş temposundan kaynaklanan unutkanlık sorunu olanlar için doğal bir çözümdür. Hafıza ve konsantrasyonu güçlendirirken aynı zamanda enerji takviyesi de sağlar. Genelde dolaşımı, ama özellikle beyne giden kan dolaşımını artırır. Böylece beyine bol miktarda oksijen gider ve bu çok önemlidir çünkü beyin hücreleri düşük oksijen seviyesine karşı çok hassastırlar ve kolayca ölürler.

Başta unutkanlık olmak üzere,varis,kılcal damar tıkanıklıkları,cinsel gücü artırma,alzheimer gibi birçok rahatsızlıkta kullanılmaktadır.

Yaprakları demlenerek çay gibi içilir,öğütülerek bala karıştırıp yenilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder