14 Ekim 2013 Pazartesi

Damla Sakızı Nedir Faydaları Nelerdir

Damla Sakızı-Pistacia Lentiscus Mastika
Damla sakızı halk arasında mastika olarakta bilinmekte olup yurdumuzda ege bölgesinde ve ege adalarında yetiştirilmektedir.Fakat kesilerek nesli azalmıştır.Daha çok Yunan adalarında özelliklede Sakız adasında bol miktarda yetiştirilmektedir.
Yapraklarını kışın dökmeyen bir ağaç olup,sakızları ağacın yaprak uçlarından damlayarak toplanan,beyaz,krem renginde şeffaf ve parlak görünümde kendine has kokusu olup tatlı sakız olarak çiğnenen kısmı meyvesidir.
Özellikle mide hastalıkları,astım,bronşit ve nefes darlığının çok iyi ilacı olup,göğsü yumuşatmaya,vücuda kuvvet vermeye,cinsel gücü artırmaya,karaciğer ve dalak rahatsızlıklarına,saç kırana ve saçları beslemeye,harici yaraları iyileştirmeye iyidir.
Dövülerek bala karıştırılıp yenilir,tane halinde yutulur,yaprağı ve çiçekleri kaynatılıp suyu içilir,suyu ile saçlar yıkanır,lapası harici yaralara sürülür.
Astım için 50 gram damla sakızı cam bir kavanoza koyulup üzerine damla sakızını kapatacak kadar saf sızma zeytin yağı ilave edilip 8-9 gün bekletilir bekleme süresinde günde 1-2 kez kavanoz çalkalanır elde edilen yağ sabak ve akşam birer yemek kaşığı içilir.
Ayrıca muhallebide ve sütlü tatlılarda kullanılır.
[Resim: mastiha2_0.jpg?1259330538]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder