29 Ekim 2013 Salı

Haşhaş Ve Faydaları

Haşhaş-Fructus Papaveris İmmaturi 

 Ülkemizde Akdeniz,Güney Anadolu ve Ege Bölgelerimizde özel izin ile üretimi yapılmakta olan haşhaş tek sap üzerinde yaklaşık 80cm. büyüklüğünde yetişen,bahar aylarında beyaz,mor ve pembe renklerde çiçek açan bir bitkidir.Çiçekleri laleye benzer fakat iç ksımları tüylüdür.Yaz başında çiçekler 5-6 cm büyüklüğünde kapsüllere dönüşür,bu kapsüllerin içi ufak ufak bolca tohumla doludur.Kapsüller olgunlaşmadan toplanıp tohumları kurutularak elde edilir.1972 yılından beri özel izinle üretilir.Sebebi ise haşhaşın sütünden uyuşturucu yapılabiliyor olmasıdır.




Besin değeri oldukça yüksek olan haşhaş tohumları gerek yağı çıkarılarak yemeklerde ve hamur işlerinde kullanıldığı gibi gerekse birçok rahatsızlıkta hem yağı hem tohumları kullanılır.

Nefes darlığına,öksürüğe,vücuda kuvvet vermeye,sperm sayısını ve kalitesini artırmaya,sinirleri yatıştırmaya,uykusuzluğa iyidir.



 
Yaprakları harici olarak lapası yapılarak ağrılı bölgelere sürülür.Ayrıca yaprakları afyon içermediği için yenilebilmektedir.Ayrıca yağı hem yemeklerde hemde yağlı boya ile yapılan resim sanatında kullanılır.Sakızı ilaç sanayisinde kullanılır.Sakızının satışı ve kullanılması uyuşturucu özelliğinden dolayı yasaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder