31 Ekim 2013 Perşembe

Havaciva Kökü Nedir Faydaları Nelerdir

Havaciva Kökü-Alkanna Tinetoria

Halk arasında Eşek Marulu,Tüylü Boya,Kızıl Enik ve Yer İneği olarakta bilinen Havaciva ülkemizde Marmara,Ege,Akdeniz ve Güney Anadolu Bölgelerimizde kumlu arazilerde yabani olarak kendiliğinden yetişen bir bitkidir.Yaprakları yaklaşık 25-30 cm büyüklüğünde ve 1-2 cm.kalınlığında ve siyah renktedir.Kökleri ise 15-25 cm.uzunluğunda kızıla çalan mor renkte kat kat sarmal şekildedir.




Mükemmel bir yara kapatıcı özelliğe sahip olan Havaciva Kökü balmumu ile merhem yapılıp yaralara sürülür.Hemoroid,sıtma,dalak ve böbrek ağrılarına,kulak ağrılarına,ağız yaralarına,zehirli böcek sokmalarına faydalı olup çok iyi balgam sökücüdür.Boya sanayiinde kullanıldığı gibi kızıl ve kızılın tonlarında organik saç boyası içinde en mükemmel bitkidir.


Kaynatılıp suyu içilir,öğütülüp balla yenir,lapası haricen yaralara kullanılır.Kulak ağrılarında zeytin yağında hafif pişirilip kulağa 1-2 damla damlatılır.Zehirli böcek sokmalarına haricen lapası yapılıp uygulanır.Az miktarda havaciva kökü tavada eritilen tereyağında hafif gezdirilip soğuduktan sonra 1 tatlı kaşığı içildiğinde 2-3 dakika içerisinde müzminleşmiş balgamı çıkartır.
 

5 yorum:

  1. Bildiyme gore mede baqrsaq xesteliklerinde xeyirlidir.sizce boyledirmi.

    YanıtlaSil
  2. Dozunda kullanmanız gerekir her zaman uzmanına danışarak kullanılmasında fayda vardır

    YanıtlaSil
  3. Selam,mende qida borusunda sepki var,ve hava civa dan kullandim,sepkilerim azalmaya basladi,tabii ki agrilarimda azaldi.

    YanıtlaSil
  4. Asiri dozda isal yapabilir dikkat icerigindeki aktif bakteriler isal yapar..

    YanıtlaSil
  5. Asiri dozda isal yapabilir dikkat icerigindeki aktif bakteriler isal yapar..

    YanıtlaSil