8 Ekim 2013 Salı

Andız Ağacı Ve Andızın Faydaları Nelerdir



Andız Ağacı(Radix Helenii)
Akdeniz ve Güney Anadolu bölgelerimizde ormanlarda kendilşiğinden yetişen 5-10 metre arasında boyu olan,çam cinsi bir ağaçtır.Kışın yapraklarını dökmez,iğne yapraklıdır,meyveleri yaz sonunda oluşu,yuvarlak içi çekirdekli fındık büyüklüğünde meyveleri olur.Meyveleri önce yeşil daha sonrada siyah renk alır.
Safra ve balgam söktürmeye,idrar artırmaya,öksürüğe,soğuk algınlığına,bağırsak parazitlerine,göğsü yumuşatmaya,vücuda dinçlik vermeye,altını ıslatan çocuklara,romatizma,siyatik ve adale ağrılarına,karaciğer ve dalağı güçlendirmeye,kalp damar tıkanıklıklarına,kanı temizlemeyeateşi düşürmeye,vücuttaki toksinleri atmaya,egzama ve yaralara karşı kullanılır.
Meyveleri kaynatılaraka pekmezi yapılır ve yenir.Kaynatarak kompostosu yapılıp içilir,ezilerek lapası yapılır egzamalı bölgelere sürülür.Kökleri yakılıp katranı elde edilir,harici yara,şişlik,kaşıntılı bölgelere ve egzamalı bölgeler sürülür.Meyveleri kurutulup öğütüldükten sonra bala karıştırılıp yenir,yaprakları kaynatılıp suyu içilir.Andız pekmezi astım-nefes darlığı hastalıklarının en iyi ilacıdır. 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder