Güney Asya ve Uzak Doğuda tropikal iklimlerde yetişen,küçük
hindistan cevizinin dış kısmını saran turuncu renkteki kabuklarına
verilen isimdir.Rengi koyu turuncu ve kırmızıya yakın olanları daha
makbuldur.Bitkinin özünde esansı ve yağı mevcut olup çok yıllık ağacın
meyvesinin kabuklarıdır.
Dalak hastalıklarına,bağırsak hastalıklarına,ishale,kan tükürmeye,bel ağrılarına,karaciğeri kuvvetlendirmeye,harici şiş,ur ve çıbanlara,mide ve rahmi kuvvetlendirmeye,vücuda dinçlik vermeye,sinirleri yatıştırmaya,uykusuzluğa,meniyi çoğaltmaya,cinsel gücü ve şehveti artırmaya kullanılır.
Öğütülüp bala karıştırdıktan sonra yenilir.Kaynatılarak suyu içilir,lapası harici olarak kullanılır.
Fazla miktarda kullanıldığında baş ağrısı yapabilir.
Dalak hastalıklarına,bağırsak hastalıklarına,ishale,kan tükürmeye,bel ağrılarına,karaciğeri kuvvetlendirmeye,harici şiş,ur ve çıbanlara,mide ve rahmi kuvvetlendirmeye,vücuda dinçlik vermeye,sinirleri yatıştırmaya,uykusuzluğa,meniyi çoğaltmaya,cinsel gücü ve şehveti artırmaya kullanılır.
Öğütülüp bala karıştırdıktan sonra yenilir.Kaynatılarak suyu içilir,lapası harici olarak kullanılır.
Fazla miktarda kullanıldığında baş ağrısı yapabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder