Göz Otu-Pavonia Arabica
Halk arasında gül kerevizi,gözlük otu ve gözlüce ot olarakta bilinen bu
bitki Ülkemiz sınırlarında Ege bölgesinde ve adalarda yetişir.Boyu
yaklaşık olarak 20-30cm. arasında,baharda sarı,krem ve beyaz renklerde
çiçek açar.Yaprakları parçalı kenarları tırtıklı olup meyveleri yaz
sonunda yaprakların üst kısmında oluşur.
Öncelikle göz rahatsızlıklarında,görme bozuklukları,göz iltihabı,mide ve
bağırsak rahatsızlıkları,dalak şişliği,harici olarak çıban ve
urlarda,hıçkırığı bastırmada,doğumu kolaylaştırma ve anjine karşı
kullanılmaktadır.
Göz otu çiçekleri ve meyveleri taze olarak yenilir,kurutulup öğütülerek
bala karıştırılıp yenir,kaynatılarak suyu içilir.Tohumları dövülüp
harici ur ve çıbanlara kullanılır.Yaprak ve çiçeğinin suyu alınıp göze 1
yada 2 damla damlatılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder