Hanimeli ülkemizin her bölgesinde orman içleri ve dağ eteklerinde yabani olarak yetiştiği gibi park ve bahçelerdede kültüre dilerek yetiştirilmektedir.Halk arasında Türüz otu ve Tavşançili olarakta bilinen Hanımelinin bir kaç çeşidi vardır,boyu yaklaşık 2-3 metre civarında olup sarmaşık cinsinde genç filizleri kırmızı renkte,yaprakları oval şekilde ve koyu yeşil renktedir.İlkbaharın sonunda haziran ayında beyaz ve sarı renklerde çiçek açar.
Astım,bronşit ve soğuk algınlığına,öksürüğe,göğsü yumuşatmaya,nefes darlığı ve astıma,balgam söktürmeye,böbrek ve idrar yolları iltihabına,uykusuzluğa,sinirleri yatıştırmaya sakinleştirici olarak ve yorgunluğa karşı kullanılmaktadır.
Yaprağı ve çiçekleri kaynatılıp suyu içilir,çiçekleri kurutulup öğütüldükten sonra demlenerek içildiği gibi bala karıştırarakta yenilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder