14 Ekim 2013 Pazartesi

Çemen Otu(Boy Otu)Nedir Faydaları Nelerdir Nasıl Kullanılır


Çemen(Boy Otu)-Trigonella Foenum Graecum
  [Resim: attachment.php?aid=118]

Halk arasında Boy otu,çemen,halbe,pıltan ve frenk kimyonu olarakta bilinen bu bitki,iç anadolu ve ege bölgelerimizde tarlalarda yetiştirilir.Baklagiller familyasından olup 30-50cm.boylarında ilk bahar aylarında sarı ve beyaz renklerde çiçek açmaktadır.Yaz sonunda turuncu renkte ve 3-5mm.büyüklüğünde meyveleri oluşur.Kendine has keskin bir kokusu vardır.
Fosfor,demir ve kükürt gibi etken mineralleri ihtiva eder.Karaciğer ve böbrek hastalıklarına,çarpıntıya,kan zehirlenmesine,görmeyi çoğaltmaya,ateş düşürmeye,vücuda dinçlik vermeye,hücreleri beslemeye,bedene enerji vermeye,cinsel gücü artırmaya,bağırsak tembelliğine,hazmı kolaylaştırmaya,cilt güzelliğine,böbrek taşlarını parçalamaya,basura,şekeri düşürmeye,balgam söktürmeye,felce ve boy uzatmaya iyi gelir.
Yağı cilt lekelerine,cildi güzelleştirmeye,saç bakımına ve felçli hastalarda hareket mekanizmasını artırmak için eklem yerlerine sürülerek kullanılır.Tohumları öğütülüp toz halinde yutulur,bala pekmeze karıştırılarak yenilir,kaynatılıp suyu içilir.Çeşitli baharat ve samırsakla karıştırılıp çemen yapılarak yenilir.

1 yorum: