25 Ekim 2013 Cuma

Fesleğen Nedir Faydaları ve Zararları Nelerdir

Fesleğen-Herba Basilici




Ülkemizin her bölgesinde dere kenarları,sulak arazilerde kendiliğinden yetiştiği gibi kültüre edilerek tarla ve bahçelerdede yetiştirilmektedir.Ana vatanı ise esasen Güney Asyadır.
Yabani olanı koyu mor renkte,dalları ve sapları kalın yaprakları daha azdır.Kültüre edilmiş olanı ise yaprakları oval,daha bol yapraklı ve ince,yeşil renkte küçük ve toplu halde bulunur.Bahar aylarında beyaz renkte çiçek açar ve çok hoş bir kokuya sahiptir.

Boğaz iltihabına,iştah açmaya,zehirli böcek sokmalarına,kalp ağrıları ve damar açmaya,safra söktürmeye,böbrek ve idrar yolları iltihabına,adet sancıları ve rahim akıntılarına,vücuttan toksin maddelerin atılmasına,zehirlenmelere karşı,astım ve nefes darlığına,grip ve anjine,bağırsak sancı ve ağrılarına,terlemeye,ve idrar söktürmek için kullanılmaktadır.

Yaprağı,çiçeği ve dalları kaynatılarak suyu içilir,lapası böcek sokmalarına karşı haricen krem gibi sürülür,Tuhumu,yaprağı kurutulup öğütülerek balla yenir,çay gibi demlenip içilir,tazesi salatalara ve çeşitli yemeklere ilave edilir.Yağı sivri sinek sokmalarına karşı vücuda sürülür.

NOT  :FAZLA KULLANILMASI BÖBREKLERE ZARAR VEREBİLİR,DOZUNU KAÇIRMAMAK LAZIM.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder